big bow!

[design by k.]

HRT odbio emitirati video spot blogera


Bloger mrak.org producirao je video spot kojim je želio pozvati cijelu naciju da izađe na izbore te je sam želio financirati njegovo objavljivanje u prime-time terminu na HRT-u 19. studenoga. Međutim, u posljednji je čas saznao da je Etičko povjerenstvo odbilo emitirati spot, a pismeno obrazloženje nije dobio. Mrak je pokretač pollitika.com, građanskog portala koji se bavi društvenim i političkim pitanjima bitnim za građane države, a kako je portal među trideset najposjećenijih stranica na .hr webu, budget za emitiranje spota prikupio je upravo od oglašavanja na portalu! Shvatio je kako taj novac nije njegov, nego svih onih koji na tom portalu pišu, pa je odlučio producirati spot kojim poziva na birališta.
Iz spota je jasno vidljivo komu bi spot mogao eventualno štetiti, ali isto tako ostaje upitnim nemamo li mi građani ista prava glasa prilikom zakupa oglasnog prostora kao i političke stranke? Meni osobno, i kao novinaru, nije jasno kako to da je javna televizija postupila na ovako sramotan način? Još jedan HRT skandal? Ne znači li to da novac političkih stranaka i nas građana njima nije isti? Čija je to javna televizija? Uostalom, pogledajte i sami pa prosudite.



U nastavku prenosim i pojašnjenje samoga mraka, koji je isti tekst objavio i na svom blogu.

Ovaj spot je bio predviđen za emitiranje u ponedjeljak 19. studenog navečer u tzv. prime time terminu. Tijekom ponedjeljka popodne saznao sam da je marketing odbio pustiti reklamu u program i prebacio lopticu na etičko povjerenstvo HRT-a, a ovo je pak odbilo emitirati spot.

Da bi stvar bila bizarnija, čuvari javnog morala odbijaju dati bilo kakvo objašnjenje zašto spot nije emitiran, osobito bilo što u pismenom obliku u kojem bi morali i obrazložiti i razloge svoje odluke. Iako su na objašnjenje obvezni, odugovlače i izbjegavaju odgovor.

Smiješno je i nevjerojatno da je HRT ustuknuo pred TV spotom kojeg plaća jedan poluanonimni bloger. Ovo nije spot političke stranke, nije spot koji promovira bilo koju opciju - to je spot koji je napravljen da bude provokativan, pobudi pozornost, natjera ljude da mućnu glavom i ako je ikako moguće, posjete pollitika.com.

Ne razumijem motive ove odluke. Koja je moguća konsekvenca emitiranja ovog spota? Da li se netko boji da bi mogao promijeniti tijek izbora? Postoji li bilo tko, a da već nije čuo ove rečenice kako su jasno i glasno izrečene s različitih govornica u radijski i televizijski eter? Postoji li bilo tko da sumnja kako su riječi izgovorene u spotu montirane ili istrgnute iz konteksta?

Ponavljam; da li je moguće da je nacionalna televizija ustuknula plašeći se što jedan bloger želi poručiti cijeloj državi?

Da li je moguće da u 2007. godini imamo u samom vrhu najjačeg nacionalnog medija ljude koji se boje glasno izrečene riječi?

Kako je do spota uopće došlo?

U posljednjih 17 godina unatoč tome što smo stvorili vlastitu državu, naši političari su uspjeli napraviti cijeli niz pogrešnih odluka, a njihove ljudske osobine su nerijetko bile podloga za različite vrste grabeža, muljanja i prevare prema onima koji su ih na te pozicije odabrali. Ne čudi stoga što nerijetko čujemo kako su “svi oni isti”, kako stvarni interes za aktivno sudjelovanje u političkom procesu rapidno pada i kao rezultat toga 17 godina kasnije gledamo i dalje ista lica, a biologija je čini se jedini mehanizam za promjenu.

Ja ne vjerujem da su svi oni isti, ja znam da možemo i zaslužujemo bolje, i ne vjerujem kako je svejedno što ću zaokružiti na izborima.

Prije više od godinu dana počeo sam razmišljati o tome kako bi trebalo mobilizirati ljude, tzv. “obične birače” da potroše malo više vremena na odabir prilikom izbora a sve u nadi kako će slijedeći saziv sabora, ovaj kojeg biramo za nekoliko dana biti kvalitetniji od ovih prethodnih. Kao rezultat nastala je pollitika.com, web site koji je uspio okupiti oko tisuću blogera koji svakodnevno pišu o politici i općenito društvu u kojem živimo. Po nezavisnim mjerenjima pollitika.com je danas jedan od trideset najposjećenijih web siteova u hrvatskoj, znamo da nas čitaju novinari iz svih medijskih kuća, a uz nas blogere sudjeluje i respektabilni broj političara. Mislim da je pollitika.com uspjela ispuniti manifest koji sam napisao prije četrnaest mjeseci i cijeli niz tema kojom se bavila cijela nacija, na ovaj ili onaj način je potekla upravo sa stranica pollitika.com-a. Pollitika.com je postala centralno mjesto za građansku politiku na hrvatskom internetu.

U proteklih nekoliko mjeseci, popularnost pollitike je toliko narasla da su se i neki oglašivači odlučili iskoristiti pollitiku i kao rezultat uspio sam “uštediti” nešto novaca; to nije neki spektakularni iznos no svejedno dovoljno veliki da sam se zapitao što s njime učiniti. Došao sam do zaključka kako to nije moj novac i kako ga treba uložiti u nešto što će promovirati pollitika.com i tu negdje se rodila ideja o TV spotu.

TV spot koji sam napravio remake je američkog TV spota iskorištenog u predsjedničkoj kampanji 2003. godine (dobio sam totalno besplatno sva autorska prava za slučaj da nekoga zanima), a izgovorene rečenice rečene su na javnim mjestima tijekom prošlih nekoliko godina. Poruka koju želim prenjeti je da razmislite prije nego što odaberete - smatram da kao donji minimum, ljudi koje na izborima biramo moraju zadovoljiti elementarne kriterije iskrenosti, poštenja i ljudskog integriteta; tek kada dobijemo takve ljude smijemo krenuti dalje i tražiti više.

TV spot kojeg nažalost nećete imati priliku vidjeti na vašim TV prijemnicima moja je poruka cijeloj državi, nadao sam se da će doprijeti do onih koji razmišljaju poput mene i da će dati barem maleni poticaj da se prestane tolerirati manipuliranje, otvoreno laganje i zloupotreba povjerenja koju smo političarima prepustili na izborima.

(ovaj spot u visokoj rezoluciji možete downloadati ovdje, pazi file je predviđen za TV broadcast, snimljen u quicktime .mov formatu i ima 45mb)

Molim sve one koji imaju svoje blogove i web stranice da spot objave na svojim stranicama, također molim novinare koji ovo čitaju da u svojem mediju napišu ili objave vijest o ovome, a ako slučajno imate priliku emitirati to na svojoj lokalnoj TV postaji, gore se nalazi link na spot u visokoj rezoluciji pogodnoj za emitiranje (molim samo da emailom ili kroz komentare obavijestite gdje je i kada emitiran).


:: radikalno komentiraj :: (6) :: objavljeno: 20.11.2007. 23:46 :: isprintaj :: permalink ::






<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

klikni!

Blogovi:
monsoon
ovajonaj
borja.org
bezkomentara.org
i-scream.net
notorious
drug icy
freethinking
fahrenheit 15/11
45lines
cnn
tomajuda
antiglobalizam
g-news
anarhija weekly
hal9000
borgman
pooka
zuzu'sandals
alientweety
k.
watch tower
nova vizija
nacrtani

blogroll.net

dailykos
faketerror
treehuger
George Monbiot
Greg Palast
biodiesel blog
Barry Fockler
Kurt Nimmo
Rhino's
armscontrol wonk
Huffington Post
thesteeldeal

globalisation

GlobalResearch.ca
Current Concerns
Asia times
F. William Engdahl
voltairenet.org
GlobalIssues
POAC
PNAC.info
StudienVonZeitfragen
counter currents
GlobalSecurity.org
openDemocracy
Axis for Peace
worldwatch.org
antiwar.com
The Munich Conference

ekology

organic consumers
genewatchuk.org
resurgence.org
Greenpeace
Friends of Earth
GM Food Alert
gmo.hr
alert
theecologist.org
osjeckizeleni
zelenaakcija
SEE
ekologija.hr
Eko Kvarner
mzopu
fzoeu

biodiesel

journey to forever
biodiesel community
localb100
french fry fuel
climate neutral fuels
biodiesel america
brevardbiodiesel blog
biodiesel warehouse
biodiesel & svo forums
veggiepowers
rix bio diesel
veggievan.org
biodieselfullingstations
biofuel systems
biodizel.hr

uranium/plutonium weapons

world uranium weapons conference
Depleted Uranium
Low level radiation
Campaign Against DU
nuclearweaponarchive.org
nukestrat
nukephoto
atomicarchive
IAEA
DU in the Balkans 1, 2
DU web resources
Beyond Treason

energy.oil

peakoil
Energy Bulletin
global public media
WTRG Economics
Gas and Oil Connections
Post carbon institute
Official Energy Statistics from the U.S. Government
INOGATE
EnergyInstitute
energyobserver
iranpetroleummag
The Institute for the Analysis of Global Security

11.09.01

oilempire.us/911

energy.alt

Nikola Tesla
zpenergy.com
orgon
FreeEnergyNews
PESWiki
HSUSE

energy.hr

MojaEnergija
HERA
HROTE
INA
janaf
ege
HUNIG
nafta.hr
HED
EIHP

empire

PNAC
The American Empire Project
CFR
ForeignAffairs by CFR
NorthCom
WorldBank
IMF
WTO

nwo

New World Order
Trilateral commision
Bilderberg 2006
Bilderberg 1, 2, 3
Bohemian Grove
Club of Rome 1, 2
Committee of 300
German Marshall Fund
waking up the nwo
AMPP

corporations

BadCorp.org
Corporate Accountability Project
CorpWatch
CorpWatch U.K.
SourceWatch

EM weapons

HAARP
THEL
ADS
sonic weaponry
sonic doom
LRAD
defensetech.org
defense update
MKultra
types of weapons

conspiracy

weatherwars.info
secret societies
Enterprise mission
conspirayarchive
AboveTopSecret

timelines

Center for cooperative research
NATO vs SCG 1999.

UFOs

UFOs Wikipedia
Project disclosure
peace in space

el capitalismo foraneo

U.S. debt watch
FinancialSense
MarketDataCNN
MarketDataBBC
Marketwach
BBC bussines
prudentinvestor
Grandfather Economic Report

links

Dictionary
KingSat
satelitska-tv
Wikipedia
HowStuffWorks
stocitas.org

music

BBC Radio 1
radiodeejay.hr
Pegla
hr electronic music portal